RECEPTY - RADY

Akiste máš svoje skúsenosti so stravovaním na horách...

Recept "3 x V" na chudnutie

Jedz:

  • Vždy

  • Všetko

  • Všade

Recept "3 x V" na pribratie

Jedz:

  • Vždy

  • Všetko

  • Všade

Recept na chudnutie č. 1

Nežer!

Večera začínajúceho turistu

Zoberieme batoh a siahneme tam, kde by sa mali nachádzať balíčky s jedlom, čo vám nachystala manželka alebo mama. Ak niečo nájdeme, skúsime tú hmotu rozbaliť, prípadne roztriediť aspoň podľa farby. Roztlačené paradajky - vlastne pretlak oddelíme od natvrdo uvarených vajíčok rozdrobených na dne batoha. Ak nájdeme odrobinky s bielym lemom na celom šatstve v batohu - bol to chlieb balený v servítke nakrájaný na krajce. Ak sú odrobinky mastné - bol to chlieb s maslom. Pozbierané omrvinky a neidentifikovateľné kúsky hmoty bielej, žltej a červenej farby opatrne pozbierame zo všetkých stien a škár batoha a tiež z jeho obsahu. Po márnej snahe pozliepať jednotlivé segmenty podľa farieb dohromady mávneme ľavou rukou, pretože v pravej držíme napr. bager - t.j. lyžicu, alebo nôž, pokiaľ nezostali doma, alebo aj nič, ak sa otvorený nožík v batohu sám cestou vytratil z batohu. Ľaváci to môžu robiť naopak. Rukou mávneme rázne, nie ako rozospaní poslanci na hlasovaní. Ak rukou netrafíme náhodou kamaráta, pokračujeme v príprave jedla, ak trafíme, čakajme od kamaráta kopanec.

 

Po nakopnutí môžeme smelo pokračovať v príprave prvého turistického jedla, tentoraz postojačky. Zo zbytkov zhotovíme nežným dotvarovaním jednotlivých ingrediencií pokrmové gundže a tak sme pripravený ku konzumu. Musíme si uvedomiť, že nič iné k jedlu nemáme, než tieto farebné neforemné zlepence. Ku jedlu si vyberieme z batoha s dobrým úmyslom doma pripravený teplý čaj z termosky pôvodnej sklenenej konštrukcie. Ak táto po uchopení má nápadne nízku váhu a chrastením upozorní na zmenu obsahu a skupenstva, nastáva vzrušujúca fáza celého večera - odhaľovanie škôd a traumatizujúce uvedomenie si večere bez tekutín. Pôvodnú tekutinu najprv vyžmýkame z nasiaknutého náhradného oblečenia, ktoré zároveň dostáva iný vzhľad a vôňu, v prípade cukrovaného čaju aj lepkavý povrch. Taktiež jeho účel sa zmení z oblečenia na handru. Ak sa pôvodný čaj dostane do spacáku možno predvídať, že večerné umývanie, ktoré sa neplánovalo, predsa len nastane, bude bez utierania a bude trvať celú noc. Zároveň zistíme, že sme vyčerpali všetky svoje pitné zásoby. Ak sme aj po tomto zistení smädný, vyhľadáme možný zdroj tekutín v mieste táboriska. Doporučuje sa nápoj miešaný z:

  • vody

  • H2O

  • šumienky

  • darov od kamarátov

Ak sme smädný a v blízkosti táboriska nie je voda a ani len rosa a kamaráti s vami nijak bližšie nekomunikujú, prestaneme byť smädnými, zato sa stanete nevrlými. Ak teda máme všetky súčasti večere prácne vynesenej vo svojom bagli či skôr svini a na svojom chrbte pohromade a obsah batohu vyvrátený von a nemáme nič na pitie, môže nastať dlho očakávaná chvíľa večernej pohody a to že sa aspoň najeme. Vyženieme všetky mušky a muchy (márne) a mravce, ktoré sa k námhrnú z celého vesmíru a snažíme sa konzumovať to, čo nám ostalo. Myšlienkami sa ocitáme vo vzdialenom domove, kde by nás určite čakalo niečo ďaleko, ďaleko príjemnejšie. Keďže z doma pripraveného jedla sa nám podaodarilo zachovať len sporadicky, zvažujeme každé sústo a vychutnávame každý ohavný kus žrádla ako labužnícky medailónik. Doporučuje sa konzumovať z estetických aj praktických dôvodov po tme - nie je vidieť čo a koho jeme. V tejto fáze nesmieme zabúdať na spoločenský bontón a ponúkneme aj svojich kamarátov. V tomto prípade sa odporúča ponúknuť takzvanú večeru pri dostatočne silnom svetle baterky či divo plápolájúcom ohni, aby bolo vidieť všetky detaily nádejnej poživatiny. Keď kamaráti zbadajú obsah vašej večere, ktorá vyzerá ako by už bola raz zjedená, akiste ju odmietnu a vám všetko ostane a ešte aj splníte spoločenské pravidlá. Zároveň odporúčame zaoberať sa aj svojím okolím, najmä obsahom batohov svojich kamarátov. Ak vám nazerajú do bagla oni, či zazerajú na tú ohavu, čo požierate, sú na tom ešte horšie ako vy, preto ich odožeňte. Silnejší predsa musí prežiť.

Dobú chuť! Bléééé...
 

Večera pre pokročilejšieho turistu

Príprava jedla pokročilého turistu začína v knižnici a to preto, lebo je pokročilý. Preto si tam požičiame patričnú odbornú literatúru spočítame kalórie a odskočíme do potravín, kde nakúpime kalorické bomby. Tieto balíme do batoha podľa miestnych zvyklostí: bez obalov, v sáčkoch v sklenených pohároch, alebo nakúpime pripravené jedlá v konzervách. Posledne menovaná konzervovaná strava je vítaným obohatením vedomostí okolo nášho jedálnička obzvlášť, ak niektoré výrobky kupujeme prvý raz, bez poznania ich skutočného obsahu.

Večera pre skúseného turistu

Skúsený turista je znalý, takže ho už nič nemôže prekvapiť. Do knižnice už nechodí, riadi sa svojimi skúsenosťami a nadávkami svojich kamarátov. Ak si ale kúpime salámu a chlieb v pomere 10 dkg salámy na 1 kg chleba mali by sme rozmýšľať o návrate medzi začiatočníkov. Ak teda sme sa medzi nich nedopatrením opäť dostali, postupujeme takto:

Večera pre šporovlivého turistu

Zo svojho chleba, si odkrojíme krajec chleba, dáme si naň krúžok salámy. Položíme krúžok salámy na kraj krajca chleba na stranu, z ktorej budeme hrýzť. Postup hryzenia musí byť veľmi opatrný! Postupujeme tak, že tesne pred zahryznutím do krajca chleba s krúžkom salámy, po opojnom vdýchnutí vône salámy, túto urýchlene posunieme od svojich hryzákov tak, aby sa ukuslo čo najmenej salámy, ale čo najviac chleba. Nasledovné kusnutia sú veľmi podobné predchádzajúcim len s tým, že z chleba ubúda veľa a zo salámy len trocha. Šporovliví dokážu zjesť takto aj viacero krajcov, tí najlepší si krúžok salámy nechávajú aj na druhý deň.

Oveľa šporovlivejší spôsob (škótsky spôsob):

Pri tomto spôsobe večerania na horách je základným princípom úspora financií a hmotnosti vláčeného jedla. Postup je podobný predošlému, ale namiesto kusnutia do salámy, ktorú s uvedených pochopiteľných príčin nemáme, sa pozeráme na obrázok salámy či inej poživatiny získaného z reklamného letáku nejakého obchodu, počas nakupovania pred túrou. Pozor nehryzie sa do obrázku! Zásadne pri výbere reklamného časopisu vyberáme reklamy potlačené na mäkkom papieri, z dôvodu ďalšieho určenia reklamy - na účely spojené aj s ukončením tráviaceho procesu.   

Večera pre ešte skúšenejšieho turistu

Naje sa v nejakom stravovacom zariadení, podľa čoho volí aj trasu túry.

Večera pre zabudlivých

Aj na jedlo sa dá zabudnúť, tak ako na hocičo iné. Vznikajú potom z toho zaujímavé kombinácie, prípadne pre úplných alzheimerov aj nedobrovoľné zmeny v svojej hmotnosti. Bežné sú kombinácie: slanina bez chleba alebo naopak, sáčkové polievky bez variča, konzervy bez otvárakov. Takto postihnutý nešťastník (-nica) je potom predmetom obdivu kamarátov vo vynaliezavosti stravovania, ale aj predmetom obdarúvania od kamarátov a následného prejavu vďaky tohoto nešťastníka formou pív a pálenô v najbližšej civilizácií.

Večera Alzheimer

Sa z pochopiteľných príčin nekoná.

Raňajky

Zúfalým konzumovaním všetkého, čo je ťažké a čím si chceš odľahčiť bagel pred túrou, sa hovorí raňajky. Je to forma načerpania energie do nasledujúcich hodín makačky, na ktoré sa tak tešíš.

 

Keď máš šťastie, tak aj niečo zješ a vypiješ. Ak si sa netrafil do času, do počasia, či terénu, je po raňajkách. Počas túry nalačno potom využívaš vopred starostlivo vypestované zásoby energie najčastejšie uložené blízko žalúdka, čo príroda vynaliezavo zariadila, aby bol tuk blízko ku žalúdku. Spotreba tejto energie je aj zároveň ľahko merateľná. Príznakmi ubúdania zásob sú padajúce nohavice, pľandavé tričko, blbá nálada, pohľad do blba. Prvou pomocou je dohnať straty pri prvej príležitosti.

Zimné radovánky so stravovaním

Na rozdiel od leta, keď by si rád nosil mrazené pokrmy, v zime sa príroda o chlad postará. Na mrazenú stravu je potrebné zvykať si už doma. Neprekvapí ťa potom bakelitová čokoláda, kamenný chlieb, či sklenená slanina. Ak máš problém pri ich vstrebávaní, netušíš čo si ešte len užiješ pri ich zbavovaní sa...

Stravovanie na chate, pri chate

Je osobitnou kapitolou. Ak nemáš znalosti miestnych zvykov nepokúšaj sa zavádzať vlastné zvyklostí. Platí pravidlo o civilizačnej úmere: čím si viac pri nej, tým viac má na teba dosah.

 

Ak sú v blízkosti chaty autá, platí to ešte viac. Prestav si vybalenie tvojho jedálnička vedľa dobre oblečeného zbohatlíka. Predsa musíš uznať, že na hory sa nechodí len tak s ruksakom a prázdnou peňaženkou, ale naopak. Ak ti jeho pohľad vadí, prípadne to vadí personálu, môžeš sa predsa najesť aj na lúke pred chatou.

 

Nie zriedkavým prípadom je, že do chaty, poučený z minulosti ani nevkročíš, čomu sa zvyčajne poteší tvoja peňaženka, smädná či hladná myseľ však nie. Ak predsa len vkročíš do chaty, ktorá je navyše nóbl a čuduješ sa čo robí na horách, musíš byť nanajvýš opatrný. Nevieš či budeš vítaný. Musíš sa trebárs opýtať nóbl personálu, či sa náhodou netreba vyzuť, čo by síce znížilo znečistenie podlahy, na druhej strane by do nej vrylo výraznú pachovú stopu, ťažko odstrániteľnú. Keď prežiješ skúmavé a pohŕdavé pohľady nóbl návštevníkov a personálu môžeš si objednať. Pri pohľade na ceny meníš hodnotové kritéria a z obeda či večere, zostaneš len pri nápojoch. Veď si až taký hladný nebol. Koniec koncov pivo je tiež varené.

 

Samotné stravovanie na nóbl chate je fascinujúce. Batoh si môžeš uložiť iba ak do uličky medzi stolmi, čo sa neodporúča. Preto je treba voliť miesto pri stene. Má to aj výhody z hľadiska prehľadu diania v konzumnej miestnosti. Pravidlo steny, sa ale naopak vyžaduje pri pohostinských zariadeniach tých najnižších tried, kam obyčajne tak či tak zavítaš. Ale tie predsa poznáš dôverne.

 

Ak si v balíku, tak nepohrdneš ani stravovaním v nóbl horskom podniku. Musíš ale rozpoznávať dva pojmy, zjesť a najesť sa. Ak teda pokrm nesplnil všetky tvoje očakávania, môžeš ho dokončiť svojimi zásobami, čo sa však robí zásadne až mimo stravovacie zariadenie.

 

Ak si na túre spotreboval priveľa energie a málo si ju dopĺňal, môžeš si objednať aj dupľované prílohy, čo sa odporúča z ekonomického hľadiska a dokonca to môžeš zopakovať. Môže sa ti stať, že si ťa príde osobne pozrieť aj personál kuchyne.

 

Večera z konzervy

Je plná tajomstva, je vzrušujúca, čo sa týka obsahu, najmä u všelijakých prvý krát kúpených exempároch. Siahneme na dno batohu ako do zlosovacieho bubna, kde sa nám odkotúľali všetky konzervy, ktoré nás celu cestou tlačili do chrbta a vylosujeme ten najväčší kus, aby sme na druhý deň nemuseli toľko vláčiť. Takže losovanie prebehlo veľmi rýchlo. Vytiahneme chlieb, odkrojíme krajec a položíme vedľa konzervy. Slinné žľazy necháme produkovať sliny vo zvýšenej miere. Siahneme tam, kam obyčajne dávame nôž a otvárač na konzervy. Po vysypaní celého obsahu batohu získame pevné presvedčenie, že otvárak na konzervy zostal doma. Nasleduje slovná výleva za použitia nevhodných a nespisovných slov a výrazov aké ľudské ucho dosiaľ nepočulo. Po zistení, že kamaráti konzervy nemajú a teda ani otvárak, s tupým pohľadom otvoríme konzervu nožom nadávajúc, na prekliateho výrobcu nepriestrelných plechových konzerv. Keď sa podarí vyrvať prvé sústo s plechových útrob víťazoslávne vykríkneme sťa Tarzan nad porazeným nepriateľom a s blaženým výrazom tváre ho vyciciavame. Druhé sústo, ktoré z útrob konzervy vyrvávame jazykom je sprevádzané obvykle druhým výkrikom avšak oveľa šťavňatejším a červeným spestrením obsahu konzervy. Následné nadávky sú zvyčajne nezrozumiteľným šušľaním, takže až také neslušné nebudú. Zbytok konzervy otvára kamarát, ktorý si takto ukradomky vylepšuje večeru. Nedoporučuje sa ďalšie vylízavanie obsahu konzervy, ak neovládame posunkovú reč.

Večera podľa kalorickej spotreby

  • Suchá večera:

Do úst vložíme kúsok slaniny a zahryzneme sa do chleba a do cibule či cesnaku. Po zaštípaní rýchlo kusneme do čokolády, aby nám nezhoreli ústa. Majitelia plechového hrdla to ešte zapíjajú 52 % ohnivou vodou. Ide o kalorickú rýchlu bombu so zaručeným efektom.

  • Teplá večera:

Ak náhodou máme vo varič plyn a nezabudli sme zápalky môžeme variť. Čo navariť? Uvaríme si ovsené vločky s pudingom, čo je najjednoduchšia džganica. Otvoríme si obe sáčky a nasypeme ich do vody, ktorú sme si zadovážili z miestnych zdrojov. Voda neprijme ani ovesené vločky, ani puding. Preto ich začneme miešať nad horákom a zahrievať do chvíle, až sa olejeme, oparíme a zahasíme plyn. Keďže sa nám rapídne znížil obsah vody a tá je ďaleko, pokračujeme v zohrievaní zostávajúcej hmoty. V najlepšom prípade privedieme hmotu do varu, čo poznáme podľa ťažkého vybublávania bublín a smradu od pripáleného dna. V horšom prípade hmotu len ohrejeme. Ak sa hmota povarí, zázrakom sa zložky spoja a vytvoria spolu hustú želatínovú zmes. Nasleduje fáza chladnutia zmesi a spaľovania jazykov všetkých prítomných.

 

Ukazovateľom kvality takéhoto jedla je lepivosť. Najlepšie zmesi dosahujú 100% lepivosť, čo sa preukazuje tým, že lyžičky ani hmota sa neoddelia ani po otočení ešusu dole hlavou. Takéto zmesi majú zároveň dlhú životnosť a spálené zbytky na okrajoch ešusu a najmä na dne vydržia aj niekoľko ďalších chodov a varení. Stravovanie tak dostáva zjednocujúcu sprievodnú chuť, takže následná sáčková hovädzia polievka a po nej čaj, majú vanilkovú či čokoládovú chuť v závislosti na zložení predchádzajúceho chodu, s nahorklou chuťou náramne pripomínajúcou pripálený ovsenný a pudingový zlepenec.

Otváranie rybacej konzervy

Pri rozhodovaní o svojom budúcom osude na túre máš dve možnosti, kúpiš konzervu:

  • Variant s otváracím očkom

  • Variant otváraný otvárakom

Vlastne je to jedno čosi kúpiš. Tak či tak si to pri otváraní užiješ.

  • Konzerva bez otváracieho očka.

Prvotné upozornenie:  Pozor, k nej potrebuješ otvárak, ináč je ti na nič. Väčšinou sa vyrábajú okrúhle a podlhovasté s okrúhlymi koncami

  • Okrúhla konzerva:

Dá sa otvoriť snáď každým otvárakom či lepšou dýkou.

  • Oválna konzerva:

Má úseky oválne a rovné. Keďže otváraky väčšinou fungujú len na okrúhlych konzervách a táto má aj rovné úseky, skús hádať, či otvoríš celú konzervu. Takže ti nezostáva nič iné ako pod plechom schované sústa pekne vydlabávať.

  • Konzerva s trhacím očkom:

Pôvodným zámerom výrobcov je asi uľahčenie otvárania hlavne pre tých, ktorým chýba otvárak, alebo už prišli na to, ako sa to funguje s otváraním rovných častí konzervy. Ovšem výrobcovia sú vtipálkovia od kosti a vymysleli to tak, že aj to sa nezaobíde bez kumštu. Takže chytíš očko a začneš strhávať predrezaný plech smerom k sebe. Neide to ľahko. Podľa druhu výrobcu budeš zápasiť  s plechom prevzatým asi z blízkej automobilky. Ale ani tenší plech nie je žiadna pohoda. A keďže na potvoru plech je pružný, otváranie sa často skončí s časťou obsahu na našich šatách.

Resumé: V každom prípade nadávaš bez ohľadu na druh konzervy. Ak to prežiješ ešte bez porezania, máš v živote šťastie.

Záverom je treba sa poďakovať všetkým konzervárenským spoločnostiam, že zamestnávajú čistiarne odevov a výrobu pracích prostriedkov. Škoda, že zodpovední nie odkázaní konzumovať vlastné výrobky v teréne. To by sa človek smiechu nezdržal.

Jesť či nejesť

Ak naberieš na túru do batoha málo jedla, nebudeš vládať chodiť.

Ak naberieš do batoha veľa jedla, nebudeš ho vládať nosiť.

Preto buď, alebo: zoberieš málo jedla, aby si vládal nosiť batoh, ale nebudeš vládať chodiť, lebo budeš hladný. Alebo zoberieš veľa jedla, ale nebudeš ho vládať nosiť, lebo batoh bude ťažký. Tak sa konečne rozhodni či skapeš od hladu alebo od únavy!

Si pomalý?

Šaratica zrýchli tvoj krok

Neskutočné pohľady

Pohľad na chatu, krčmu na horizonte vo vzdialenosti 10km je hrozná vec, v prípade ak cesta nemá konca kraja a v tebe došli zásoby tekutín.

Najlepšie jedlo

Najlepšie jedlo je hociktoré, ktoré zješ po viacdňovej absencií stravy.

Najväčšia provokácia

Najväčšia provokácia je, ak si v bivaku na raňajky nemôžeš zohriať sneh a ľad a na práškovej šumienke, teda nápoji, ktorý jediný prichádza do úvahy, ako budúca tekutina máš napísané: Podávajte z ľadom!

Nebezpečenstvá civilizácie

Prílišná blízkosť civilizácie zvedie tvoj kompas do najbližšej krčmy.

Voda

Vieš ako je to s vodou na horách. Každá kvapka je vzácna. O to viac, že najbližší zdroj je nejaký ten kilometer pod tebou či pred tebou. A predstav si situáciu, že poslednú vodu naleješ do ešúsu, ktorý deň predtým absolvoval varenie sáčkovej polievky. Tá zanechala na okrajoch nádoby prúžok stuhnutého mastnejšieho krúžku a kamarát ti ju vyleje, s poznámkou, že aj tak bola znečistená. Nasledoval šok a celodenná absencia tekutín v letnej horúčave vo vysokohorskom teréne.

Ponaučenie:

Nikdy nedopusť vyliať vodu pokiaľ nestojíš pri prameni. Alebo, nespúšťaj oči z kamaráta a vody.

Orientácia

Ukáž kamarátovi vrchol. Choď naň. Blízko vrcholu ťa šokne kamarát otázkou na blízkych spoludobyvateľov vrcholu: „Prosím vás ideme správne na...(vrchol)?“ A potom už len musíš nahodiť úsmevnú atmosféru a zachraňovať svoje renomé.

Ponaučenie:

Nikdy nevieš kde smerujú tvoje kroky, pokiaľ to kamarát neskontroluje pýtaním sa od iných.

Čo na seba

Sandále sú dobrou obuvou. Hovoríme ale o „Číne“ a o prechádzkach mestom. Do lesa či planinu, by som to však v nijak nedoporučoval. Piesok medzi prstami či pod chodidlami síce ako vojde tak aj vyjde, taktiež voda, ale štipanec  od vyhrievajúcej sa zmije nie je práve to, čo človeka poteší.

Nemusí byť ani goračová vetrovka, ale pri viacdennej túre sa oplatí zmoknúť čím menej. Toľko v princípe.

Prax? Bosé nohy chladiace sa v sandáloch, batoh bez vetrovky či pršiplášťa. Romantika „na ľahko“. Netušené vzrúšo. Len pre silné telo a dušu. Nedoporučujem, pretože takýto aktéri už v budúcnosti by v budúcnosti tento ani podobný článok už nemuseli čítať.

Aktualizované